Echipele de salvare au ajuns, marţi dimineaţă, la epava elicopterului militar israelian prăbuşit luni în Masivul Bucegi, în judeţul Braşov. La bordul aparatului se aflau 7 militari, 6 israelieni şi unul român. Căutările au fost întrerupte luni seară.
Operaţiunile de căutare sînt îngreunate de faptul că epava se afla într-un loc greu accesibil.
Militarul român a fost identificat, este vorba de căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea în vârstă de 31 de ani. Şi cei şase militari israelieni prezenţi la bordul aparatului prăbuşit au fost identificaţi.
Din cauza acestui accident forţele aeriene israeliene au decis să suspende exerciţiul comun cu cele române, Blue sky 2010, urmând ca militarii israelieni sa plece miercuri, cu o zi mai devreme faţă de programul iniţial. Totodată, avioanele militare israeliene au fost consemnate la sol după accidentul din România. • Interzis la Modafinil
• Şapte militari au murit dupã prãbuşirea unui elicopter
• Capital Economics: Economia României va scadea cu 2,5% în 2010
Potrivit presei israeliene, accidentul din judeţul Braşov este cel mai grav din ultimii 13 ani. În Israel se pune acum problema înlocuirii acestui tip de elicopter. Însuşi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că urmăreşte îndeaproape evenimentele şi că a discutat problema cu ministrul Apărării şi comandantul forţelor armate din aceasta tara.
O echipă israeliană a fost trimisă deja în România să investigheze cauzele prăbuşirii elicopterului .
Elicopterul prăbuşit în România nu prezenta probleme tehnice înaintea zborului - a declarat şeful Statului Major al forţelor aeriene israeliene, citat de cotidianul Haaretz, în ediţia electronică. Potrivit sursei citate o hotărâre luni în România, este complexă, costisitoare şi necesită timp, fiind "improbabilă" în contextul crizei economice actuale.
Una dintre problemele asupra căreia se vor concentra autorităţile israeliene, în urma acestui incident vizează mentenenţa acestui tip de elicopter, dată fiind vechimea lui.
Din cauza mărimii şi "versatilităţii impresionante", elicopterul este considerat de forţele israeliene "cel mai de încredere aparat din categoria sa", în pofida faptului că se află în serviciul armatei de 40 de ani şi necesită verificări mecanice periodice.
Aparatul este utilizat cu regularitate de echipele de salvare este cunoscut pentru misiuni "legendare", ca cea din 1973, când a transportat 600 de militari israelieni pe vârful muntelui Hermon, care a fost recucerit de la sirieni.
Ambasada Franţei transmite condoleanţe
"Ambasadorul Frantei a aflat cu tristete vestea producerii accidentului aviatic care a avut loc luni, 26 iulie, în judetul Brasov, soldat cu moartea a 6 soldati israelieni si a unui soldat român. In aceste momente dureroase, Ambasadorul Frantei doreste sa transmita famiilor victimelor întreaga sa compasiune si sincere condoleante", se arată într-un comunicat remis RFI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu